De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Gedroogde zuurdesemmoeder

Misschien heb je wel helemaal geen zin om zelf een zuurdesemmoeder te starten, of vind je het gewoon te lang duren.

Dan heb ik iets leuks!

Ik heb van mijn rogge- en mijn speltmoeder wat ik te veel had gedroogd in de voedseldroger. Toen ik dat deed waren ze allebei heel actief, dat betekent dat als je ze weer wakker maakt ze heel snel gebruikt kunnen worden om mee te bakken!

Hoe dat werkt? Simpel!

Gedroogde zuurdesemmoeder

In een zakje zit 15 gram. Dit doe je in een schone pot, samen met 15 gram water. Even doorroeren zodat je een bodempje modder hebt. Het geeft niet als daar nog stukjes in zitten. De pot sluit je zo af dat er lucht bij kan, maar het wel schoon blijft, natuurlijk kan dat met een waterslot, dat vind ik heel handig!

Dit laat je ongeveer 24 uur staan op kamertemperatuur.

Je hebt dan 30 gram, daar doe je na die 24 uur 30 gram meel en 30 gram water bij. Natuurlijk wel hetzelfde soort meel als waar de starter van gemaakt is. Goed doorroeren. Dit laat je ook weer op dezelfde manier 24 uur staan, het is nu 90 gram bij elkaar.

Na de 24 uur zie je al de eerste bellen. Je doet er dan 90 gram meel en 90 gram water bij, doorroeren, op dezelfde manier weg zetten en nu een beetje opletten! Het kan een beetje verschillen omdat het aan de warmte van je kamer ligt, maar na een paar uur zie je dat de moeder aan het werk gaat. Er komen steeds meer bellen en het wordt steeds meer. Nu is het klaar om mee te gaan bakken!

Haal eruit wat je nodig hebt en vul haar gelijk bij met 50 gram meel en 50 gram water, zo blijft ze actief. 

Vanaf nu behandel je haar net als  Zuurdesem (moeder). Als je een tijdje niet wilt bakken kun je haar in de koelkast bewaren, dan hoef je maar 1x per week te voeden. Je kunt haar ook weer drogen. Als ze heel actief is maak je een laag van ongeveer een halve centimeter in de voedseldroger of op bakpapier op de bakplaat van de oven.Op de laagste stand laat je het drogen totdat het zo droog is dat je het in scherven kunt breken, dat duurt soms wel 24 uur, dus je moet wel geduld hebben!

Wil je mijn gedroogde zuurdesemmoeder bestellen?

Per zakje van 15 gram kost het € 1,50 plus € 0,96 verzendkosten.

Je kunt het bestellen via het contactformulier, vertel je dan wel even welke je wilt?

Veel plezier!


 
E-mailen
Instagram