De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Zuurdesembrood met Guinness

Oeps, zomaar een recept waar alcohol in gaat! Maar geen zorgen hoor, aan het einde is de alcohol er helemaal uit en proef je een heel lekker brood, zonder biersmaak, dat lijkt me maar vies! Dit brood is supersuperzacht van binnen maar heeft wel een hele lekkere krokante korst.

Nu is het natuurlijk wel een beetje gek dat ik een recept met bier heb, maar dat komt zo: papa drinkt soms graag een Guinessbiertje. Terwijl hij dat pas deed bedacht mama dat dat een beetje hetzelfde wordt gemaakt als zuurdesembrood; met graan en bubbels en heel veel tijd... en toen bedacht ik dat papa misschien wel een brood lekker zou vinden wat met zijn lievelingsbiertje gemaakt is! Dus eigenlijk is het niet mijn recept, maar van ons samen, leuk toch?

Dit brood kost heeeeeel veel tijd, dus het is wel handig als je vooraf even een beetje plant, anders moet je misschien wel midden in de nacht je bed uit en dat is maar lastig...

Wij begonnen rond 16.30 ongeveer, dat kwam wel goed uit.

Ingrediënten:

275 g roggemeel

225 g bloem

200 g zuurdesemstarter van roggemeel

350 ml Guinness

4 g zout

Hoe je het maakt:

Doe alle ingrediënten bij elkaar en kneed er een deeg van, dat duurt, in de kneedmachine, ongeveer 10 minuten. Met de hand zal het wat langer zijn.

Doe het deeg in een kom die je ingesmeerd hebt met een beetje olijfolie en dek hem af met een vochtige theedoek. Zet de kom weg op kamertemperatuur, let wel op dat het niet tocht!

Laat het deeg ongeveer 6 uur rijzen.

Doe best wel wat bloem op je aanrecht, het deeg plakt namelijk best wel! Kneed het goed door en maak er een mooie bol van. Doe deze weer in de schaal met olijfolie, doe er weer een vochtige doek overheen en laat hem de hele nacht staan. Als je niets anders moet doen kun je zelfs lekker uitslapen, want hij mag zeker 12 uur staan!

Herhaal het kneden en het opbollen en leg hem weer terug in de schaal, nu voor ongeveer weer 6 uur.

Verwarm de oven voor op 220 graden en laat de bakplaat er in zitten zodat die ook goed heet wordt. Haal de bol voorzichtig uit de kom, bol hem nog een beetje op en leg hem dan op de bakplaat, pas op, die is superheet!

Sproei of sprenkel er een beetje water overheen en zet hem dan 1 stand onder het midden in de oven. Bak het brood 50 minuten. Als hij gaar is klinkt hij hol. Als je een thermometer hebt kun je ook de kerntemperatuur controleren, die moet tussen de 90 en 98 graden zijn.

Laat het brood op een rooster afkoelen en pas dan maar op dat je niet alles in 1 x op eet!


Eet smakelijk!


 
E-mailen
Instagram