De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Chocoladetaart ( lactose- en glutenvrij)

Dit is echt de aller-aller-allerlekkerste chocoladetaart die ik ken! Ik bak deze nu al 2 jaar voor iedere verjaardag en iedereen vindt hem altijd heel lekker. Je kunt hem versieren zoals je wilt, ik doe wel altijd de glazuur erop, daarna kun je lekker spelen met wat je zelf het lekkerste vindt.

De taart is best veel werk en lijkt ingewikkeld, maar als je rustig stapje voor stapje doet valt het heel erg mee!

Chocoladetaart ( lactose- en glutenvrij)

Ingrediënten:

150 ml olijfolie ( ik gebruik olie die bedoeld is om te verhitten, anders proef je hem te sterk)

60 g cacaopoeder

125 ml kokend water

1 tl vanille aroma

150 g amandelmeel

1/2 theelepel baksoda

mespunt zout

200 g kristalsuiker

3 eieren

Voor de glazuur:

125 g pure chocolade

100 g poedersuiker

60 g boter ( plantaardig)


Hoe je hem maakt:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm in met olijfolie en leg bakpapier op de bodem.

Je hebt 3 schalen nodig, het is handig om vooraf vast te bedenken in welke je het makkelijkste kunt mixen, die gebruik je als laatste.

In de eerste schaal doe je door de zeef de cacao. Daar doe je het water en het vanille aroma bij. Met een garde klop je dit tot alle klontjes eruit zijn.

In de tweede schaal zeef je het amandelmeel, het zout en de baksoda.

In de schaal voor de mixer doe je de suiker en de eieren. Deze klop je een paar minuten op een hoge stand met de mixer tot het lekker luchtig is. Dan zet je de mixer lager en doe je steeds kleine beetjes van het cacao-mengsel erbij. Als dat goed gemengd is doe je ook steeds weer met kleine beetjes het meel erbij.

Als alles goed gemengd is zet je de mixer uit en giet je het beslag in de taartvorm. Zet hem in de oven en bak hem ongeveer 45 minuten. Als je er in prikt mag de prikker nog een klein beetje nat zijn.

Na het bakken laat je hem eerst een half uurtje in de vorm afkoelen. Dan haal je de ring van de vorm, draait de taart om op een bord en haalt voorzichtig het bakpapier er af. Nu kan hij verder afkoelen.

Voor het glazuur breek je de chocolade en die smelt je au bain marie ( in een pannetje of schaal boven warm water). Als de chocolade gesmolten is doe je de poedersuiker erbij en daarna in kleine stukjes de boter. Steeds blijven roeren, dan gaat je glazuur mooi glanzen.  Als je de glazuur te dik vindt kun je er een beetje koud water door roeren. 

Als de glazuur klaar is schenk je hem over de taart en met een groot mes of spatel verdeel je het er mooi overheen.

Nu kun je de taart versieren!

Ik vind het heel lekker om er rood fruit zoals bessen, frambozen en bramen op te doen, maar je kunt ook marsepeinfiguurtjes maken of met poedersuiker of kaneel en een sjabloon mooie figuren maken.

Eet smakelijk!


Tips:

Amandelmeel is best duur. Als je niet persé glutenvrij hoeft te bakken kun je in plaats van het amandelmeel 125 g zelfrijzend bakmeel gebruiken.

In plaats van de plantaardige boter kun je ook roomboter of margarine gebruiken, maar dan is hij natuurlijk niet meer lactosevrij.

Als je het lekker vindt kun je na het mixen wat grof gehakte stukjes chocolade of noten door het beslag roeren.

 
E-mailen
Instagram