De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Maaltijdsalade met bulgur en gegrilde groenten ( lactosevrij)

In de zomer eet ik altijd heel graag salades. Dan is het natuurlijk wel leuk als je een beetje kunt wisselen. Deze salade kun je voorbereiden op de barbecue, maar je kunt hem ook gewoon binnen klaar maken, dan is een grillpan wel handig.

Het leukste aan een salade vind ik dat je er in kunt doen wat je zelf het lekkerste vindt, dus een vast recept is eigenlijk niet nodig. Maar, het is wel leuk en misschien bedenk je zelf wel iets erbij waardoor hij nòg lekkerder is!

Ik vind zelf dat deze salade geen dressing nodig heeft, maar als je dat toch wilt is een beetje olijfolie met citroensap gemengd al genoeg.

Ingrediënten ( voor 4 personen)

Ongeveer 40 gram bulgur per persoon ( ongekookt)

Voor door de bulgur:

zout, peper, 1 steranijs, anijszaadjes, 2 kruidnagels, gember, basilicum, bieslook, bosui, knoflook. ( ik heb bijna alles uit eigen tuin gedroogd dus hoeveelheden is wat lastig te zeggen, doe wat je zelf lekker vindt, begin voorzichtig, er kan altijd iets bij, eruit halen gaat moeilijk...)

Groenten:

Veldsla

1 Rode paprika

8 Asperges

1 Courgette

1 Venkelknol

Broccoli

4 eieren

Harde geitenkaas zoveel je lekker vindt

Verse koriander

Gemengde zaden en pitten

Klaar maken

Kook de bulgur zoals op de verpakking staat. Doe er gelijk alle kruiden bij. De hele grote kruiden haal je er weer uit als de bulgur is afgekoeld. Zet hem aan de kant als hij klaar is, het is niet erg als hij afkoelt.

Maak de paprika, asperges, courgette, venkel en broccoli schoon. Snijd de paprika in reepjes, de courgette in plakjes, de venkel doormidden en de broccoli in roosjes.

De broccoli en venkel kook je even kort, zodat ze wel knapperig blijven. De broccoli is dan klaar en kan in de wacht.

Rooster de venkel, asperges, paprika en courgette zodat ze mooie strepen krijgen en zacht maar ook nog knapperig zijn. Het liefst in een droge pan, dan krijg je geen olie in je salade.

Snijd de geitenkaas in hele kleine blokjes, ongeveer een halve centimeter en kook de eieren in 10 minuten hard. Snijd de tomaatjes doormidden.

Spoel de sla schoon en leg op ieder bord een rondje van mooie slablaadjes. 

In het midden van het rondje leg je een bergje bulgur. Snijd de asperges in stukken en snijd de halve venkelknollen nog een keer door. Verdeel de groenten eerlijk over de 4 borden, je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt.

Verdeel de kaasblokjes er overheen en strooi er wat korianderblaadjes over ( die kun je ook eerst even klein snijden als je dat lekkerder vindt)

Strooi er wat van de zaden en pitten overheen, schil het ei, snijd het in tweeën en leg dat bovenop. Als je het hebt kun je het nog mooi versieren met een bieslookbloem.

Lekker een vers stokbrood erbij, eet smakelijk!


Variatietips:

Je kunt allerlei soorten groenten gebruiken, bijvoorbeeld bloemkool, rode biet of aubergine, probeer wat je zelf het lekkerste vindt

In plaats van de zaden en pitten of als extraatje kun je er ook noten overheen strooien, bijvoorbeeld ongezouten cashewnoten of pistachenoten.


 
E-mailen
Instagram