De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Wit brood

Dit is een heel makkelijk broodrecept, ik gebruik het om gewoon brood te bakken, maar ook voor kleine broodjes op het vuur of aan een stok boven het vuur in de vuurplaats.

Ingrediënten

600 g bloem

10 g zout

20 g suiker

20 g margarine

7 g droge gist

330 ml lauw water of melk

Klaar maken

Doe alles in een grote mengkom zorg wel dat de gist en het zout elkaar niet raken! Ik doe altijd eerst het zout aan de rand van de bloem en dan schep ik er bloem overheen voor ik de gist erbij doe.

Kneed het deeg zeker 10 minuten maar het liefste langer, tot je een zacht en soepel deeg hebt. Als je er een stukje af wilt trekken moet het eigenlijk net als kauwgum uitrekken, niet afscheuren.

Doe een beetje olie in een schaal, zorg dat je deeg rondom een dun laagje olie heeft en dek de schaal af met plasticfolie. Laat zo een uurtje rijzen.

( als je het wilt gebruiken voor broodjes op het vuur is het hierna klaar)

Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden, zorg dat het rooster 1 stand onder het midden van de oven ligt.

Kneed na het uurtje rijzen het deeg nog een keer goed door. Duw het uit tot een vierkante lap van ongeveer een cm dik. Rol het deeg nu zo strak mogelijk op, vouw af en toe ook de zijkanten naar binnen. Knijp de naad dicht en leg de rol in een ingevette bakvorm met de naad naar beneden. Dek weer af met het plasticfolie en laat nog een uur rijzen.

Plaats je brood in de oven en bak in 33 minuten gaar. Je kunt hem controleren met een thermometer, de kerntemperatuur moet 85 graden zijn. Als je deze niet hebt kun je op de korst kloppen, als het brood goed gaar is klinkt het hol.

Haal het brood uit de oven en haal hem direct uit de vorm. Laat afkoelen op een rooster.

Variatietips

Vorm na de 1e rijs kleine bolletjes, druk deze plat en bak ze op het rooster van de bbq, niet boven de vlammen! Ook lekker is om er een klein blokje kaas in te verstoppen. Zorg dat de kaas goed ingepakt is en druk het brood zo plat mogelijk. Brandt je mond niet!

Dit deeg is na de 1e rijs ook fantastisch om kaas-uienbroodjes mee te bakken.

 
E-mailen
Instagram