De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Zuurdesembrood

Dit brood is zó lekker! Het kost wel wat tijd, maar dat is het helemaal waard. Het allerbelangrijkste is tijd, geduld dus, en heel schoon werken. Ik maak de starter gewoon in een weckpot, met een waterslot er op. Dan kan er wel lucht bij, maar geen beestjes, stof of andere dingen die je er niet in wilt. Wat het extra leuk maakt is dat het elke keer na het voeden zo gezellig gaat bubbelen!

Om je eerste brood te kunnen maken moet je op tijd beginnen, de starter, of moeder, heeft een week nodig om goed actief te zijn.


 Na heel veel proberen is dit mijn lievelingsrecept, maar je kunt natuurlijk zelf ook testen met verschillende soorten en hoeveelheden meel.

Het brood maken

Meng 225 g roggemeel, 225 g speltmeel en 12 g grof zout goed door elkaar. Doe hier 200 g van de starter bij en 350 ml lauw water. Kneed dit minstens 10 minuten. Het blijft best wel een nat deeg, maar het moet wel soepel zijn. Doe het deeg in een schaal die je met een beetje (olijf-)olie hebt ingevet en dek hem af. Laat hem zo zeker 6 tot 8 uur rijzen. Let wel op dat het niet te koud is en niet tocht.

Na het rijzen doe je wat meel op je aanrecht en kneed je heel snel de lucht uit het deeg. Niet te lang kneden dus! Het deeg is nu al wat steviger. Doe het weer in een kom en de deze af met een vochtige doek. Zet hem weer uit de tocht en laat de hele nacht rijzen.

De volgende ochtend verwarm je de oven voor op 220 graden. Doe het deeg voorzichtig in een broodbakblik of leg het voorzichtig op een bakplaat. Als je hem echt mooi wilt maken kun je hem eerst opspannen. Dat is wel een beetje lastig uit te leggen, maar om dat te doen leg je het deeg weer op het aanrecht met wat meel er onder en draai je hem steeds rond. Tijdens het draaien duw je heel zachtjes de onderste rand steeds onder de bol zodat de bovenkant steeds strakker wordt. Let wel op dat hij niet scheurt!

Hier kun je in een filmpje zien hoe het moet ( het deeg dat zij gebruikt is wel wat steviger, met mijn deeg is het iets lastiger, maar het kan echt :-) 

Als hij op de bakplaat of in het blik zit kun je er met de zeef een beetje meel overheen doen en met een heel scherp mes insnijden, dan krijg je geen rare scheuren.

Bak het brood onder het midden van de oven in 40 minuten gaar. Als hij hol klinkt is hij klaar!

Haal hem gelijk uit het blik en laat hem, als je kunt wachten, afkoelen op een rooster.

Nu niet alles in 1x op eten, je volgende brood duurt weer 2 dagen...

Vergeet niet om je moeder/starter te blijven voeden, dan kun je snel je volgende brood weer bakken! Elke dag 50 g meel en 50 g water en het liefst ook elke dag een schone pot. Als je even geen brood wilt bakken kun je de moeder in de koelkast bewaren en later weer gaan voeden.


Eet smakelijk! 
E-mailen
Instagram