De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Sambal

Ik lust zelf geen sambal, maar papa is er gek op! Daarom maak ik altijd best veel in één keer. Deze sambal is behoorlijk pittig, papa zegt dat als hij deze eet hij gelijk weer aan het ontbijt op Bali moet denken met gebakken nasi in een bananenblad. Ik was daar niet bij, maar hij krijgt een glimneus als hij dat vertelt, dus dan heb ik het goed gedaan.

Met dit recept kun je zeker 2 flinke potten sambal maken, als dat te veel is kun je alles bijvoorbeeld door 2  delen.

Ingrediënten

750 g rode pepers, schoongemaakt en in 2 of 3 stukken gesneden ( pitjes er in houden)

4 uien, schoongemaakt en in kwarten gesneden

1 bol knoflook, schoongemaakt

verse gember, ongeveer 5 cm, schoongemaakt en in stukjes gesneden

ongeveer 10 gram trassi. ( dit is jammer genoeg niet vegetarisch, dus je kunt ook een groentebouillonblokje gebruiken als je dat liever hebt.

zonnebloemolie

Klaar maken

Doe de pepers, uien, knoflook en gember in de keukenmachine en maal fijn. Als je geen keukenmachine hebt kan het ook met de staafmixer, maar pas wel op je ogen, het is echt heet en prikt behoorlijk. ( als je neus verstopt zit is dat ook gelijk opgelost)

Maak in een koekenpan een bodempje olie warm en bak hierin de verkruimelde trassi kort aan. Doe de pepermix erbij en houd het vuur laag tot midden. De sambal moet een beetje tussen bakken en sudderen in zitten, dat is altijd een beetje proberen.

Roer regelmatig door de sambal, hoe donkerder hij kleurt hoe pittiger hij wordt. Er moet wel olie op blijven staan, dus als hij te droog lijkt kun je er wat olie bij doen. Ik bak de sambal ongeveer 20-30 minuten. 

Doe de sambal in gesteriliseerde potten en doe er een dun laagje olie op, zo kun je het een paar weken bewaren. Als de potten dichtploppen omdat ze vacuüm trekken zelfs nog langer. ( maar hier lukt dat nooit, hij is altijd snel op)

Variatietips

Als je deze sambal te heet vindt kun je er wat (riet-)suiker in doen tijdens het bakken. Het is ook lekker om in plaats van de gember er wat ketjap doorheen te roeren, dan wordt hij wat kruidiger.

 
E-mailen
Instagram